Als je werk je moe maakt

28 oktober 2023 | Burn-out, Energie, Loopbaancoaching, Stress, Stresscoaching

Als je werk je moe maakt

 

 

Werken kan soms vermoeiend zijn, wat op zichzelf geen probleem is. Maar wat als je gedurende een langere periode altijd vermoeid aan je werkdag begint? Volgens een recent onderzoek van 2022 aan de UGENT voelt 1 op de 6 werknemers zich ‘vaak’ tot ‘altijd’ mentaal uitgeput, terwijl een even grote groep zich fysiek uitgeput voelt. Bovendien geeft meer dan 1 op de 5 werknemers (22,2%) aan dat ze niet uitgerust raken nadat ze hebben gewerkt.

De ochtendstond heeft niet altijd goud in de mond

Niet iedereen springt even fris en monter uit bed als de wekker ’s ochtends afgaat. Voor velen is het een dagelijks dilemma: nog even blijven liggen of direct in actie schieten en zich gereed maken voor de werkdag?

In de meeste gevallen verdwijnt de ochtendvermoeidheid vanzelf. Koffie, een verfrissende wandeling of simpelweg een gezond ontbijt herstellen onze energie snel. Maar helaas geldt dit niet voor iedereen.

Velen voelen zich tijdens het werk voortdurend (over)vermoeid en slaperig, wat niet zonder risico is. Aanhoudende vermoeidheid kan leiden tot een groter risico op arbeidsongevallen, fouten op de werkvloer, en verkeersongevallen van en naar het werk. Daarnaast kunnen chronische slaperigheid en vermoeidheid leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogde bloeddruk, depressie, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, obesitas, een verlaagde levenskwaliteit, en zelfs een burn-out.

Waarom zijn we zo moe door het werk?

Het is van belang in kaart te brengen waarom je je moe voelt door je werk. Er zijn verschillende factoren die hieraan kunnen bijdragen:

     

      • Werkdruk: Hoge verwachtingen, strakke deadlines en overmatige verantwoordelijkheid kunnen leiden tot stress en uitputting.

      • Lange werkdagen: Lange werkdagen, werken ’s avonds en in het weekend, overuren kunnen onze energiereserves snel uitputten.

      • Slechte balans werk-privé: Het gebrek aan evenwicht tussen werk en privéleven kan leiden tot vermoeidheid en uitputting.

      • Werkomgeving: Toxische werkomgevingen, zoals conflicten met collega’s of een gebrek aan ondersteuning, kunnen emotionele vermoeidheid veroorzaken.

     

      • Inhoud van je job : Wanneer de inhoud van je job niet overeenkomt met je interesses, vaardigheden en persoonlijke waarden, kan dit resulteren in een gevoel van ontevredenheid en vermoeidheid op de werkplek.
      • Gebrek aan zingeving in je werk: Het ontbreken van het zien van betekenis van je werk kan leiden tot een gevoel van nutteloosheid, wat op zijn beurt kan bijdragen aan vermoeidheid en uitputting op de werkplek.

      • Technologie en connectiviteit: Altijd verbonden zijn via smartphones en laptops kan het moeilijk maken om werk los te laten, zelfs buiten kantooruren.

    10 tips

    Voel je je vermoeid en uitgeput door je werk? Je bent zeker niet de enige. De moderne werkomgeving kan veeleisend zijn en stress veroorzaken. We leven dan ook in een tijd waarin we altijd ‘aan’ moeten staan en altijd bereikbaar moeten of willen zijn. Er wordt veel gevraagd van onze aandacht en productiviteit. Je kunt hierdoor uitgeput raken, té moe.

    Maar er zijn gelukkig manieren om je energie en vitaliteit te herstellen. Ontdek hier 10 waardevolle tips om vermoeidheid door je werk aan te pakken :

       

        1. Identificeer je soort moeheid: Begin met het identificeren van je soort vermoeidheid. Is het voornamelijk fysiek, mentaal of emotioneel? Dit inzicht kan helpen bij het aanpakken van de kern van het probleem. Lees hierover ook onze vorige blog.
        2. Prioriteiten stellen: Focus op de belangrijkste taken en verplichtingen. Maak een lijst en rangschik ze op basis van prioriteit. Keuzes maken, zowel professioneel als privé.
        3. Time management: Organiseer je dag effectief. Gebruik time-managementtechnieken zoals de Pomodoro-techniek, waarbij je werkt in intervallen en korte pauzes neemt om je energie te behouden. Een methode en boek dat mij hier veel inzichten rond bracht is ‘Getting things done’ van David Allen.
        4. Stressbeheer: Leer stress te verminderen door middel van technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, of yoga. Krijg zicht op je energiegevers en energievreters. Dit kan je mentale en emotionele vermoeidheid verminderen. A walk or mindfulness a day can keep the doctor away 😉
        5. Gezonde levensstijl: Zorg voor gezonde voeding, lichaamsbeweging en voldoende slaap. Dit helpt om fysieke vermoeidheid te verminderen en je lichaam op te laden.
        6. Communiceer: Als je te maken hebt met een overweldigende werkdruk of moeilijke situatie op het werk, aarzel dan niet om met je leidinggevende of HR-afdeling te praten. Open communicatie kan helpen bij het vinden van oplossingen.
        7. Loopbaancoaching: Overweeg loopbaancoaching om je te begeleiden bij het identificeren van je stressbronnen en energievreters in je werk alsook strategieën voor een gezondere werk-leven balans. Meer over ons aanbod en aanpak lees je hier.
        8. Arts bezoeken: Bij aanhoudende vermoeidheid raadpleeg je altijd een arts. Er kunnen medische oorzaken zijn voor je vermoeidheid.
        9. Ontspanning en ontspanning: Plan regelmatig momenten van ontspanning. Dit kunnen korte pauzes gedurende de dag zijn, maar ook langere periodes van rust en vrije tijd. Neem je hobby’s terug op.
        10. Grenzen stellen: Leer ‘nee’ te zeggen aan anderen en stel ook grenzen voor jezelf. Het is oké om je niet altijd beschikbaar te stellen voor extra werk. En die grenzen stellen en ‘nee’ zeggen trek je best ook door naar je privéleven.

      Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen en vermoeidheid serieus te nemen. Met de juiste inzichten en aanpak kun je vermoeidheid door je werk overwinnen en je energie terugwinnen.

      Lees ook onze vorige blog ‘De vele gezichten van Moe zijn’.

      Weet dat stress- of loopbaancoaching zeker kan helpen om inzicht te krijgen in wat jou vermoeid maakt en hoe je jouw energievreters effectief kunt aanpakken. Wil je meer weten over ons aanbod coaching? Klik hier.

      Pin It on Pinterest

      Share This