Wat Brad Pitt ons in 2011 al leerde over HR Analytics

10 maart 2024 | HR Analytics, HR beleid, Personeelsbeleid

HR Analytics & Brad Pitt - Moneyball

In 2024 is de interesse in HR Analytics en zijn mogelijkheden groter dan ooit tevoren, vooral met de opkomst van AI en de toenemende vraag naar innovatie. Maar laten we niet vergeten dat HR Analytics geen nieuwe uitvinding is. Ervaren HR-professionals hebben al lang geleden begrepen wat HR Analytics of People Analytics te bieden heeft voor organisaties en medewerkers. Wist je dat niemand minder dan Brad Pitt al in 2011 betrokken was bij HR Analytics. Wat de knappe Brad ons toen al leerde over HR Analytics? Ontdek het in mijn nieuwste blog.

Moneyball

In 2011 verscheen ‘Moneyball’, een met een Oscar genomineerde film gebaseerd op het originele verhaal van Billy Beane. Deze film bood niet alleen een meeslepend verhaal met een knappe acteur, maar ook een diepgaande les over de kracht van data en analytics in talentbeheer.

Samengevat: Billy Beane, gespeeld door Pitt, gebruikte de theorie genaamd ‘Moneyball’ om ondergewaardeerde spelers te selecteren en hen te helpen succesvol te zijn op het veld. Zijn benadering was gebaseerd op gegevens en analyses, waarbij hij traditionele beoordelingsmethoden doorbrak en zich richtte op meetbare prestatie-indicatoren.

Billy Beane huurde spelers in voor de Oakland Athletics onder een beperkt loonbudget en het team concurreerde met grotere honkbalteams met een veel ruimer loonbudget zoals de Yankees. Hij geloofde dat mensen zich niet bewust waren van verschillende belangrijke factoren die de uitkomst van de honkbalwedstrijd beïnvloedden. In het proces om zijn overtuiging te bewijzen, heeft hij een concept opgesteld dat bekend staat als SABRmetrics. Via dit concept analyseerde hij data over honderden spelers om de meest waardevolle aanwinsten voor zijn team te identificeren. Hij richtte zich op aspecten zoals consistentie en bovengemiddelde prestaties. Door verschillende ‘metrics’ te analyseren, concludeerde Billy Beane dat de meeste spelers overgewaardeerd werden en hun salaris erg hoog was vanwege de vraag naar sterpelers. Data overtuigde hem dat je geen sterspelers nodig had om succes te boeken, maar een sterk team.

De belangrijkste HR lessen uit Moneyball

Hoewel de wereld van Vlaamse organisaties zeker verschilt van die van professioneel Amerikaans honkbal, zijn de principes van Moneyball net zo relevant. Het gebruik van HR Analytics stelt organisaties in staat om gegevens te gebruiken om betere beslissingen te nemen over werving, retentie en ontwikkeling van personeel. Net zoals Beane zich richtte op het vinden van de juiste spelers voor zijn team, kunnen organisaties met behulp van analytics de beste talenten identificeren en behouden.

Beane gebruikte data niet alleen om het verleden te begrijpen, maar ook om toekomstige prestaties te voorspellen. Predictieve analyse noemt men dat.

Hier zijn 4 belangrijke lessen uit Moneyball die volgens mij essentieel zijn voor wie met HR Analytics aan de slag wil gaan:

  1. Data-gedreven aanpak vanuit het Management: Management moet bereid zijn om data-gedreven te werken, zelfs als dit betekent dat traditionele methoden moeten worden losgelaten.
  2. Aanpassen of ten onder gaan: In de sport draait alles om winnen, en Billy Beane was bereid om nieuwe methoden te omarmen als dat betekende dat zijn team zou winnen. Het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden is cruciaal voor succes. In 2024 wordt AI steeds vaker geïmplementeerd in organisaties. Hoe pas jij je aan?
  3. Niet iedereen omarmt verandering: De assistenten en adviseurs van Beane zijn van de ‘oude stempel’. Ze lachen om zijn beslissingen en worden cynisch als de resultaten uitblijven. Ze willen niet anders werken dan op de manier die ze gewend zijn. Dit leidt er toe dat Beane ze ontslaat of dat ze zelf opstappen. Vervelend, maar uiteindelijk wel het beste voor het eindresultaat.
  4. Consistentie leidt tot succes: Ondanks aanvankelijke tegenslagen bleef Beane consistent in zijn strategie, en uiteindelijk leidde dit tot succes. Het is belangrijk om te blijven geloven in je strategie, zelfs als de resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn.

Moraal van dit mooie verhaal

Als HR-professionals kunnen we veel leren van de benadering van Billy Beane en zijn team. Door gebruik te maken van HR-analytics kunnen we de juiste mensen op de juiste plaatsen krijgen en zo bijdragen aan het succes en de groei van onze organisaties.

Laat je inspireren door de lessen van Brad Pitt en leer hoe HR Analytics ook jouw organisatie kan ondersteunen! En hoewel we misschien jammer genoeg geen Brad Pitt hebben bij POP Consult & Coaching, kunnen we je zeker helpen om door de wereld van je HR Data te navigeren. Neem vandaag nog contact met ons op!

Pin It on Pinterest

Share This