7 signalen dat het tijd is om van werk te veranderen

22 juli 2022 | Loopbaancoaching

Dit weekend kwam nog in de pers dat onderzoek in Vlaanderen aangeeft dat maar 1 op 2 werknemers zijn werk ervaart als werkbaar, als leefbaar. En toch veranderen Vlamingen niet makkelijk van werk. 75% van de Vlamingen die in een onwerkbare job zit, verandert niet van werk. Voor dat blijven zitten in een ongelukkige werksituatie zijn uiteraard verschillende redenen, maar wat zijn signalen om nu juist wél van werk te veranderen? Aan welke signalen merk je dat het vijf voor twaalf is om iets aan je werksituatie te veranderen?

Weggaan bij je werkgever betekent: je zekerheid en een vertrouwde situatie opgeven, je opgebouwde anciënniteit opgeven, afscheid nemen van leuke collega’s, misschien heb je nu wel een mooi verloningspakket, veel verlofdagen,… en twijfel je of je jezelf zal kunnen verbeteren. Maar…wees toch ook waakzaam wat het zitten blijven in zo een werksituatie je kost. Het is niet voor niets dat burn-outs en bore-outs pieken als nooit voordien. Hier zeven signalen die je aangeven dat het tijd is om toch van werk te veranderen.

  1. Je bent vaker slechtgezind

Je job vraagt al je energie. Je voelt je ellendig en dit begint door te sijpelen naar je humeur, op het werk en in je privéleven.

  1. Je sleept je naar je werk

Elke dag opnieuw kost het je veel moeite om naar je werk te gaan. Alleen nog maar denken aan je werkdag bezwaart je gemoed.

  1. Je lichaam geeft je signalen

Je hebt de laatste tijd vaker hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten, concentratieproblemen en je voelt je altijd maar moe.

  1. Je hebt geen plezier meer in je werk

Je vindt je werk niet (meer) leuk, er zijn af en toe nog leuke momenten, maar deze lijken uitzondering te worden.

  1. Je werkdag lijkt eeuwen te duren

De tijd op je werk kruipt als een slak voorbij. Je telt de uren af totdat je kan uitboeken en naar huis kan gaan. Je merkt bij jezelf dat je steeds minder doet op je werk. Misschien heb je wel dingen te doen, maar je hebt er gewoon geen zin in, je hebt er geen fut meer voor.

  1. Je leeft naar vrijdag toe

Het lied ‘Thanks God it is Friday!’ van Donna Summer is jouw favoriet nummer geworden, vrijdag voelt als een bevrijding, het weekend is genieten maar…op zondagavond lijdt je humeur al onder de vooruitblik van een nieuwe werkweek.

  1. Je herkent jezelf niet meer

Je merkt bij jezelf dat je klaagt over bijna alles, je doet vaak cynische uitlatingen op en over je werk. Je reageert onverschillig of soms ook agressief naar je collega’s. Zo ben je normaal niet, je lijkt jezelf wel kwijt.

Als deze signalen herkenbaar zijn, dan kan ik je maar 1 raad geven: blijf niet te lang meer zitten in je huidige werksituatie. Het is duidelijk dat je werk alle energie en levenslust uit jou aan het zuigen is, en je wil geen zombie worden! Doe jezelf (en je naasten) een groot plezier en neem actie voor het van kwaad naar erger gaat.

Hulp nodig bij het nemen van actie om uit je huidige job te stappen? Het is inderdaad niet makkelijk om de nodige stappen alleen te zetten, maar hier kan ik je bij helpen. Ik maak graag tijd om naar jou te luisteren in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik licht je dan ook graag toe hoe loopbaanbegeleiding je kan helpen en wat mijn aanpak inhoudt. Klik hier om je kennismakingsgesprek te boeken.

Pin It on Pinterest

Share This