7 tips voor je CV!

9 november 2022 | Loopbaancoaching

7 tips voor je cv

Jouw CV  is van groot belang bij het solliciteren: het zal zorgen voor de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt én zal bepalen of je weerhouden wordt voor het vervolg van de procedure. Ik ga het in deze blog NIET hebben over  dat er geen schrijffouten of vakantiefoto’s op je CV mogen voorkomen.  Wel deel ik hier zeven tips die je CV sterker maken.

1. Vermeld je werkervaring omgekeerd chronologisch

Heb je al heel wat werkervaring? Vermeld die dan vooraan op je cv. Begin met je laatst uitgeoefende functie. Je meest recente ervaring is immers ook het meest relevant.

PS: Als je pas van de schoolbanken komt, zet je beter je diploma’s en verworven vaardigheden als eerste item op je CV.

2. Pas je CV aan in functie van de vacature

Stuur niet voor elke job waarvoor je solliciteert exact hetzelfde cv op. Leg altijd de nadruk op vaardigheden die ook in de vacature aan bod komen en laat zaken die niet relevant zijn achterwege.

3. Geef aandacht aan de layout van je CV

Zorg dat jouw cv er uitspringt met een aantrekkelijke lay-out die net dat tikkeltje anders is. Een eigen stijl is leuk, maar let op dat je niet overdrijft. Felle kleuren, afbeeldingen en gekke lettertypes horen niet thuis op een cv. Hou ook rekening met voor welke functie je solliciteert. Het CV van een Medewerker Communicatie mag er creatiever uitzien dan het CV van een Medewerker Boekhouding. ( sorry voor het cliché, maar jullie begrijpen wat ik bedoel ).

4. Maximum 2 pagina’s

Wees relevant, beknopt en duidelijk. Een studentenjob of stage-ervaring kan bijvoorbeeld het vermelden waard zijn als je pas afgestudeerd bent, maar voor iemand met 10 jaar werkervaring is dat geen meerwaarde meer.

5. Vermeld ook ervaring buiten je werk

Vestig de aandacht op vaardigheden, opleidingen, vrijwilligerswerk en andere ervaringen die relevant zijn of die een potentiële werkgever waardevol kan vinden. Dit geldt des te meer als je weinig of geen relevante ervaring hebt of een nieuwe richting uit wil met je loopbaan.

6. Voeg een ‘profielomschrijving’ toe op je CV

Het toevoegen van een persoonlijke profiel aan je cv is een slimme zet om je te onderscheiden van al die andere sollicitanten. Stel je maar eens voor dat jij een recruiter of werkgever bent die iedere dag tientallen cv’s onder ogen krijgt – cv’s die allemaal op elkaar lijken qua inhoud en woordkeuze. Bovendien maak je meteen duidelijk wie je bent en wat je te bieden hebt. Voorbeeld:  ‘De inkt van mijn diploma is nog nat, maar als net afgestudeerd HR-medewerker kan ik niet wachten om mijn expertise in te zetten. Ik neem niet alleen mijn kennis mee, maar ook mijn enthousiasme en flexibiliteit. Ik vind het fantastisch om mensen te adviseren binnen het arbeidsproces. Dat ik mijn studie met hoge cijfers afgerond heb, is iets waar ik uiteraard trots op ben.’

7. Match je Linkedin profiel met je CV

Niet vergeten om je CV te laten aansluiten bij je LinkedIn profiel. Als je een ge-update CV hebt met profielbeschrijving, dan zijn dit de elementen die ook in je LinkedIn profiel terug te vinden zijn. En je Linkedin profiel vermeld je natuurlijk ook op je CV.

Pin It on Pinterest

Share This