Als je op zoek bent naar een nieuwe job, is je CV je eerste en belangrijkste wapen in de strijd. Natuurlijk wil je met je CV een goeie indruk maken zodat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maar wat met een leugentje om bestwil op je CV over je diploma, je rijbewijs, een burn-out, een langdurige afwezigheid of werkloosheid? Doen of niet doen?
Bij het opmaken van een CV ga je altijd je uiterste best doen om jezelf zo goed mogelijk ‘in the picture’. Dat je bepaalde klemtonen legt en je CV telkens aanpast aan elke vacature is geen geheim. En daar is ook niks mis mee, zolang de informatie die je vermeldt ook correct is.
Voor je jezelf de vraag stelt of je op je CV een leugentje om bestwil zou vermelden ( of juist weglaten), verwijs ik even naar de wetgeving in België. Als sollicitant mag je immers niets verzwijgen omtrent je ervaring en opleiding, voor zover dit relevant is voor de openstaande vacature.
Wat dan met een leugentje om bestwil op je CV over…
Een diploma? Een diploma vermelden dat je niet hebt behaald, is zeker af te raden. Het is zelfs een feit dat wordt aanvaard als een voldoende reden voor ontslag wanneer je dan toch zou worden aangeworven. Een diploma dat je wel hebt behaald maar dat misschien niet relevant is voor de vacature niet vermelden op je CV, dat is dan weer een andere zaak. Wanneer je bijvoorbeeld vreest dat je voor de zoveelste keer gaat afgewezen worden omwille van je te hoog diploma, zou je kunnen overwegen dat niet te vermelden op je CV. ‘Zou’, want de vraag kan natuurlijk komen wat je in die tijdspanne van die studies hebt gedaan, en dan moet je daar ook wel een antwoord op geven.
Een rijbewijs en wagen ter beschikking? In sommige vacatures wordt er als criterium vermeld dat je over een rijbewijs en/of een wagen moet beschikken. Wanneer je hier dan niet aan voldoet, zal je allicht geen kans maken op de job. In je CV of in het gesprek aangeven dat je wel een rijbewijs hebt, is zeker geen goed idee. Ik maakte het ooit mee dat er een nieuwe consultant startte, die een firmawagen in ontvangst mocht nemen, maar niet bleek te beschikken over een rijbewijs… Pijnlijk. Hierover liegen heeft dus geen zin. Is dit wel echt je droomjob, en overweeg je voor deze job misschien wel om je rijbewijs te halen of een wagen aan te kopen, zet dit dan op je CV. Zo maak je dan misschien toch nog kans te worden uitgenodigd op het gesprek want wie weet kan je de eerste periode aan de slag zonder rijbewijs en/of auto?
Burn-out of langdurige afwezigheid? De wet is hier duidelijk over: je hoeft tijdens je sollicitatieprocedure geen info te delen over je gezondheid of ziekteverleden. Tenzij de job omwille van veiligheidsrisico’s een bepaalde gezondheid vereist natuurlijk. Is je ziekte of beperking zichtbaar of een belemmering voor de normale uitvoering van een job? Dan raad ik uiteraard wel aan om open kaart te spelen, vooral ook in je eigen belang. Indien je tijdens je afwezigheid nog in dienst was bij een werkgever, hoef je op je CV je afwezigheid niet bijkomend te vermelden. Eventueel kan je dit dan in het gesprek ter sprake brengen. Was je tijdens je ziekte niet meer in dienst? Dan ontstaat er een zogenaamd ‘gat in je CV’ als je er niets over aangeeft. Je kunt natuurlijk het gat laten voor wat het is en in het sollicitatiegesprek hier wat duiding over geven. Maar de kans bestaat dat jouw cv wordt afgewezen en je niet tot op het gesprek raakt. Vermeld daarom liever duidelijk op je CV waarom je niet hebt kunnen werken en geef er een positieve draai aan. Vb. Werken aan je herstel of misschien volgde je tijdens je ziekte een opleiding of wie weet loopbaanbegeleiding zodat je nu bewuster kiest voor deze vacature/werkgever?
Langdurige werkloosheid? Wanneer je enkele maanden of jaren werkloos bent geweest, kun je niet anders dan dat vermelden op je CV. Anders krijg je immers weer zo een ‘gat’ op je CV waar vragen gaan over ontstaan. Ik raad dus meestal aan om dit te vermelden, maar ook wel goed om dit aan te vullen met wat je in die periode hebt gedaan, vb. opleiding gevolgd, voor de kinderen gezorgd, een lange reis gemaakt, vrijwilligerswerk,… Doe dat kort en krachtig, het heeft geen zin om een uitgebreid epistel aan je cv toe te voegen, dan trekt dit anders ook meer aandacht. Maar wel belangrijk een positieve invulling aan deze periode te geven.
Samengevat: Mijn ervaring leert dat als je een leugentje om bestwil toevoegt aan je CV, dit meestal als gevolg heeft dat je meer leugens moet verzinnen. Ik raad coachees dus meestal af om te liegen in hun CV of op het sollicitatiegesprek. Immers, zelfs als je dan de job hebt, je leeft met het risico dat je leugens ooit uitkomen en stel jezelf de vraag of de job en de werkomgeving dan wel past bij wie jij echt bent?
Leugentjes om bestwil in je CV en het sollicitatiegesprek, te vermijden dus! Wat wel doen dan? De beste versie van jezelf tijdens de sollicitatie naar boven laten komen, dat is de sleutel. En de beste versie van jezelf, dat betekent dat we misschien dingen wat gaan verbloemen of pimpen, maar daar hebben we zeker geen leugens voor nodig want je hebt zoveel te bieden.
Jij hulp nodig om de beste versie van jezelf in een sollicitatie naar boven te laten komen? Klik hier om je kennismakingsgesprek te boeken.