Ben je klaar om aan jezelf te werken? Of je nu op zoek bent naar een opruimcoach, burn-outcoach, wandelcoach, loopbaancoach of leiderschapscoach, het aanbod is enorm. Hoe vind je een kundige coach die bij jou past? Acht zaken waar je op moet letten lees je in deze blog.
1. Weet wat je zoekt Bepaal eerst waarom je een coach zoekt. Wat is de specifieke vraag of uitdaging die je wilt aanpakken? Bijvoorbeeld, bij mij kun je terecht voor loopbaan-, sollicitatie-, re-integratie- en stressgerelateerde vragen. Maar voor relatie- of opvoedingsvragen ben ik niet geschikt. Het begint dus met helderheid over je hulpvraag.
2. Heeft de coach een gedegen opleiding? Coaching is geen beschermd beroep, wat betekent dat iedereen zichzelf coach kan noemen. Kies daarom iemand met een opleiding op hoger niveau en die zich regelmatig bijschoolt. Dit waarborgt dat de coach de nodige theoretische en praktische kennis heeft opgedaan. Zo weet je dat deze coach heel wat bagage heeft en verschillende methodieken kan inbrengen in de coaching. Voor loopbaancoaches is er bijvoorbeeld dit jaar een aanzet gemaakt tot een beroepskwalificatiekader door de VDAB. Internationaal is er de ICF-erkenning.
3. Is de coach lid van een beroepsvereniging? Het is soms lastig te zien of een coach een gedegen studie heeft afgerond. Kijk daarom of de coach is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals VESB voor stress- en burn-outcoaches. Dit biedt de garantie van een bepaalde kwaliteit en professionaliteit.
4. Mond-aan-mondreclame Ken je iemand die een goede coach heeft? Vraag naar hun ervaringen. Recensies op de website van de coach zijn vaak geselecteerd en dus niet altijd representatief. Een aanbeveling uit je eigen netwerk kan betrouwbaarder zijn. Maar onthoud: wat voor de een werkt, werkt niet per se voor jou. Volg altijd je eigen gevoel. Op Facebook zijn er ook ‘durf te vragen’-groepen waar je de vraag kunt stellen.
5. Google en websites Zoek je bijvoorbeeld een loopbaancoach in jouw regio op Google. Je krijgt een groot aanbod, inclusief advertenties van grotere centra. Deze staan bovenaan door te adverteren, niet per se omdat ze de beste zijn. Bekijk ook websites als ‘vind een coach’ en klik door naar de persoonlijke websites voor meer informatie. Let op de ‘look & feel’ van de website, blogs, werkwijze en zienswijze van de coach. Check ook de achtergrond van de coach: opleiding, ervaring, sectoren waarin ze actief zijn, of ze dit als hoofd- of bijberoep doen.
6. Kennismakingsgesprek Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is essentieel. Ga langs bij de coach, bespreek je vraag, ervaar de praktijkruimte en voel of er een klik is. Uit onderzoek blijkt dat een goede werkrelatie tussen coach en cliënt de meest bepalende factor is voor een succesvol traject. Plan daarom altijd een gratis intakegesprek en maak kennis met twee of drie coaches om te bepalen met wie je de grootste klik hebt.
7. Praktische zaken Houd rekening met locatie, online mogelijkheden, uren, parkeergelegenheid of openbaar vervoer. Je zult waarschijnlijk meerdere keren langsgaan, dus de bereikbaarheid is belangrijk.
8. Meer dan ervaringsdeskundigheid Het is een bekend fenomeen: mensen die een burn-out hebben gehad, starten als coach om anderen te helpen. Vol goede bedoelingen, en dat hoeft niet per se negatief te zijn, maar check of de coach ook meer te bieden heeft dan alleen eigen ervaring. Een coach die puur vanuit eigen ervaring werkt, is eigenlijk meer een mentor. Dat kan zeker waardevol zijn, net zoals een vriendin je soms goede tips geeft. Echter, echte neutraliteit ontbreekt dan, en juist dat is een belangrijke eigenschap van een goede coach. Tijdens coach-opleidingen leer je immers dat het nooit om jou gaat, maar om de ander. Een goede coach gebruikt gesprekstechnieken om de cliënt zelf tot inzichten te laten komen. Ervaringsdeskundigen kunnen, ondanks hun beste bedoelingen, soms de verkeerde richting op sturen.
Conclusie Neem de tijd om de juiste coach te vinden. Iemand die bij je past, vergroot de kans op succes en plezier in je coachtraject enorm. Heel veel succes!