Saai je dag beginnen, is de grip op je leven herwinnen

27 januari 2024 | Energie, Loopbaancoaching, Stress

Ik wil je vandaag graag dezelfde vraag stellen die ik vaak aan het begin van een coaching stel: “Hoe zien jouw ochtenden eruit?” Coachees fronsen nogal eens de wenkbrauwen wanneer ik die vraag stel, want wat heeft dat met de coaching te maken? Wel: heel erg veel! Die eerste beslissing in de ochtend zegt meer over je dag dan je denkt, en wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit!

Mijn verhaal: van snooze en gejaagd

Pakweg 15 jaar geleden was de eerste beslissing die ik ’s morgens nam: de snooze-knop van mijn wekkerradio induwen. Die 10 of 15 minuten langer in bed blijven liggen, maakte echter dat ik nadien heel erg moest hollen om mezelf en de kinderen klaar te krijgen voor de dag. Mijn keuze om de SNOOZE-knop in te drukken resulteerde in een stevige ochtendspurt. Ik begon gejaagd aan mijn dag en dat was ook het patroon dat zich door de dag verderzette. Als ik nu terugdenk aan deze periode, overvalt me opnieuw dat gejaagd gevoel. Ik werd ‘geleefd’, altijd maar hollen van hier naar daar.

Maar op een dag dacht ik “Ann, is het indrukken van de snooze-knop echt de eerste keuze die je elke ochtend wilt blijven maken? Helpt die keuze je te worden wie je wil zijn?” Nee, dat was het niet. De snooze-knop beroofde me van waardevolle tijd voor mijn geplande ochtendwandeling/loopje, mijn theemoment, kwaliteitsvolle tijd met mijn kinderen… Allemaal dingen die ik graag wilde doen, maar waar ik niet toekwam.

Naar saai en een bron van rust

Fast forward naar nu: mijn ochtenden zijn zo saai als iets! Elke dag dezelfde routine. Rond 6u-6u30 opstaan, starten ofwel met mijn theemoment of een wandeling/loopje in de natuur, een verkwikkende douche en mijn planning van de dag bekijken. Ongeacht het weer, seizoen, of de drukte van de dag, week of weekend, hou ik deze routine aan.

Glamoureus? Nee. Sexy? Nee. Boeiend? Nee. Avontuurlijk? Nee.

Maar wat het wel is? Een bron van rust, een energieboost, en een dagelijkse toewijding om mezelf – lichaam en geest – op de eerste plaats te zetten. Een belofte aan mezelf, die ik elke dag nakom.

Als je het gevoel hebt dat het leven je alle kanten op trekt behalve de jouwe, overweeg dan een make-over van je ochtenden.

Ik hoor de bezwaren al: “Ann, ik ben geen ochtendmens,” of “Ik heb het te druk.” Geloof me: ik ken de bezwaren maar al te goed, ik heb in het verleden ‘gesnoozed’ als een professional.

Maar weet je,  om daadwerkelijk verandering in je leven en je werk te bekomen, meer te leven zoals jij dat wil, is er één gouden tip: zet jezelf op de eerste plaats bij het krieken van de dag, neem je ochtendroutine stap voor stap, dag na dag onder handen. Je zal versteld zijn wat het je brengt en welke verandering het in je werk en leven teweegbrengt.

Wat zegt de wetenschap?

En laten we niet vergeten wat de wetenschap zegt:

  • Cognitieve boost: Studies wijzen op een verbetering van cognitieve prestaties bij vroege ochtenden. Dus, door jezelf ’s ochtends op de eerste plaats te zetten, geef je je hersenen de boost die ze nodig hebben.
  • Stressreductie: Een gestructureerde ochtendroutine fungeert als een schild tegen stress. Wetenschappelijke bevindingen tonen aan dat een kalme start de cortisolniveaus verlaagt, waardoor je beter bestand bent tegen de uitdagingen van de dag.
  • Verbeterde slaapkwaliteit: Vroeg opstaan is niet alleen goed voor je ochtend. Studies suggereren dat een consistente ochtendroutine de slaapkwaliteit kan verbeteren, waardoor je uitgerust en alert aan de dag begint.
  • Positief effect op mentale gezondheid: Een ochtendroutine heeft ook een positieve impact op de mentale gezondheid. Door tijd te nemen voor zelfzorg in de ochtend, verbeter je je humeur en veerkracht.

‘Hoe zien jouw ochtenden eruit?’ Dit is niet zomaar een toevallige vraag. Het antwoord op deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag onthult namelijk veel over de mogelijkheden tot verandering en groei. Het belang van de eerste beslissing in de ochtend wordt vaak onderschat.

Het is als de initiële scène van een film die de toon zet voor het hele verhaal. Als jij streeft naar meer regie over je eigen leven, is de keuze bij het ontwaken cruciaal. Niet alleen om je dag anders te beginnen, maar ook om veranderingen op zowel persoonlijk als professioneel vlak te bekomen.

In het coachingstraject “Sterker in je (werk)Jaar” fungeert deze startvraag als een wegwijzer naar de ontdekking hoe jij je dit jaar sterker kan voelen!

Ben je klaar om de mist van de snooze-knop te doorbreken en de controle over je ochtenden te nemen? Saai je dag beginnen, is de grip op je leven herwinnen.

Pin It on Pinterest

Share This