Van Voornemens naar Werkelijkheid

21 januari 2024 | Energie, Loopbaancoaching

Dacht je dat je alle artikels over ‘Goede Voornemens’ al had gezien? Is mijn timing een beetje uit de hand gelopen? Zou je denken dat deze blog een beetje vijgen na Pasen is? Think again! In deze blog onthul ik de SMMARTE aanpak voor échte, blijvende verandering. Ontdek waarom SMMART-doelen beter zijn dan voornemens, en hoe doseren en consistentie de sleutel zijn tot succes. Geen quick fixes of toverformule of loze belofte hier, alleen ingrediënten voor duurzame vooruitgang. Klaar om van voornemens naar werkelijkheid te gaan? Lees verder en ontdek jouw ingrediënten voor een sterker werkjaar!

New Year, New me?

Even traditioneel als kalkoen met kerst zijn de goede voornemens in januari. Afvallen, gezonder leven, meer bewegen; we kennen ze allemaal. Ook professionele doelen staan hoog op de lijst. Deze maand zie ik traditiegetrouw een stijging in aanvragen voor loopbaancoaching. De start van een nieuw jaar blijft voor velen van ons een trigger om eens in gang te schieten met veranderingen in leven en werk. Herkenbaar?

Geen Wonderformules

Ik ga maar meteen met de deur in huis vallen… Inzichten en ervaringen hebben mij alvast geleerd dat er geen wonderformule is om op een korte tijd een ‘nieuw ik’ te creëren.

Wat dan wel werkt – eigenlijk het enige dat werkt – is toewijding, dag in dag uit, het hele jaar door. Maar natuurlijk wel op een SMMARTE manier. En nee, die dubbele ‘m’ in SMMART is geen typfout. Het staat juist voor wat vaak ontbreekt, datgene wat ik zelf ook vaak miste om daadwerkelijk verandering te realiseren.

SMMART Doelen vs. Goede Voornemens

Toewijding aan doelen, dus ja, ik spreek van ‘doelen’ en niet van ‘voornemens’. Het stellen van ‘doelen’ is effectiever dan simpelweg ‘voornemens maken’.

En hier komt SMMART. De standaard afkorting staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden – bekend, toch?

Maar er is nog een andere M, en die staat voor Meaningful: het is van essentieel belang dat het doel betekenisvol is voor jou, iets wat voor jou van belang is en waar je om geeft.

Onderschat niet hoe sterk deze extra M wordt in het bereiken van je doel! Dit is de ‘waarom’ van je doel. Als jij je doel SMART formuleert, maar dit doel niet meaningful genoeg voor jou is… dan kan je zeker zijn dat je dit doel niet gaat halen. De eerste check die je doet wanneer je een doel voor ogen hebt, is hoe ‘meaningful’ dit doel voor jou is. Wat gebeurt er als je je doel niet haalt? Wat betekent dat voor jou?

Doseren en Consistentie

Twee concepten waar ik heilig in geloof, en die ik zelf toepas om mijn doelen te bereiken, zijn  ‘doseren’ en ‘consistentie’.

Doseren betekent niets forceren. Stel, je hebt een doel om je vaardigheden uit te breiden in je huidige job. In plaats van jezelf te overweldigen met een overmatige hoeveelheid cursussen en trainingen in korte tijd, is doseren hier van belang. Het zou kunnen betekenen dat je jezelf engageert tot één cursus in het eerste kwartaal, waardoor je in het tweede kwartaal voldoende tijd hebt om de nieuwe kennis te absorberen en toe te passen in je werk.

Consistent zijn en blijven is net zo cruciaal. Stel je voor dat je een nieuwe taal leert. Dagelijkse, korte oefensessies zijn effectiever dan sporadische lange sessies. Het is de consistentie die leidt tot verbetering na verloop van tijd.

Ik jog al heel wat jaren, en doe dat heel consistent 2 à 3 keer per week. Waarom? Omdat ik weet dat het alleen zo werkt voor mij. Doseren en consistent blijven, in combinatie met elkaar, maken dat ik al heel wat jaren kan blijven genieten van joggen.

Deze principes van SMMART doelen, doseren en consistentie vormen ook de kern van mijn coachingaanpak. Ik weet namelijk dat als je op zoek bent naar daadwerkelijke en duurzame verandering in leven en loopbaan, dat kan door deze aanpak. 

Moraal van deze blog

Goede voornemens werken niet, wat wel werkt om daadwerkelijk en duurzame verandering in leven en werk te bereiken is : 

–             het stellen van SMMART-doelen

–             het creëren van een actieplan op maat

–             het doseren van je inspanningen

–             consistent zijn en blijven met focus op je doelen

Hoe waren jouw afgelopen 12 maanden op werkvlak? Tijd om de stap te zetten van voornemens naar echte verandering?

Gun jezelf ondersteuning bij het stellen van heldere SMMART doelen en behoud een doelgerichte focus met mijn coachingstraject ‘Sterker in je Werkjaar’. Geen vage beloftes, geen eenmalige oplapbeurt, maar duurzame vooruitgang.

Pin It on Pinterest

Share This